Andfågelindex

 

En av huvuduppgifterna för de internationella sjöfågelinventeringarna har sedan starten varit att följa förändringar i sjöfågelbestånden. Då det inte är möjligt att genomföra totalinventeringar har verksamheten koncentrerats på att beräkna årliga populationsindex för de viktigaste arterna. Eftersom många arter lämnar Sverige under vintern infördes 1973 en septemberinventering som komplement till midvinterinventeringen.

Fram till och med säsongen 2012/13 beräknades index i form av s.k. kedjeindex. Från och med 2014/14  har index istället beräknats enligt den s.k. TRIM-metoden, vilken på ett bättre sätt medger att hela materialet kan utnyttjas i indexberäkningarna. För januari innebär detta också att index även kunnat beräknas för det första provåret 1966, dvs. serien omfattar hela 50 vintrar.

Separata diagram visas för september och januariinventeringarna i de fall materialet medger analys för båda månaderna.

 

Förklaring till statistiken i diagrammen över arttrender ges nedan.

 

 

Exempel på arttrendsfigur. Diagrammen visar bläsandens indexkurvor för september (Sept) respektive januari (jan). Vidare presenteras sammanfattande statistik för hela den tidsperiod som trendlinjen täcker. För respektive tidsperiod visas från vänster till höger: medelantalet observerade individer per år; genomsnittlig årlig förändring av antalet bläsänder i procent; statistiskt stöd för trenden (NS: ej signifikant; *: p<0.05, ** p<0.01, *** p<0.001).

 

 

Följ nedanstående länk till september och midvinterindex för olika arter:

Andfågelindex

Trend analys

 

 

 

Till Sjöfågelinventeringar Hemsida

Sidan uppdaterad 2021-002-09